Цікаві факти про ведмедів

Цікаве про ведмедів

Ведмідь завжди був символом мужності та сили. Ці грізні звірі здавна викликали страх та повагу наших предків, та сьогодні самі знаходяться за крок до зникнення і саме тому у більшості країн ведмеді, незалежно від виду, захищені законом. Пропонуємо вам підбірку цікавих фактів про цих дивовижних тварин.

1. З восьми сучасних видів ведмедів, лише полярний харчується виключно м'ясом, панда — строгий вегетаріанець, раціон якого складається з бамбука, а інші шість видів всеїдні з різноманітними дієтами.
2. Білі ведмеді найбільші наземні хижаки на нашій планеті, при розмірах більше ніж два з половиною метри вони можуть важити понад шістсот кілограм.
3. Ведмеді володіють неймовірним нюхом, згідно з багатьма дослідженнями в них найкращий нюх серед ссавців. Білі ведмеді можуть відчути запах своєї здобичі на відстані понад 20 кілометрів.

Ведмідь альбінос

4. Хутро білого ведмедя насправді позбавлена пігменту кольору і є практично прозорим. Тільки через заломлення світла воно здається білим. Також мало кому відомо, що під хутром у білих ведмедів чорна шкіра.
5. Полярні ведмеді справжні ненажери. Голодний дорослий самець за один раз може з'їсти понад 50 кілограмів м'яса. А ведмідь гризлі з'їдає майже 20 тисяч калорій в день.
6. Всі білі ведмеді, які сьогодні живуть на нашій планеті, мають одного спільного родича, який жив в Ірландії понад п'ятдесят тисяч років тому. І як не дивно, предком білих ведмедів є бурий ведмідь.
7. Під час зимової сплячки в організмі медведя суттєво сповільнюється метаболізм та навіть знижується температура тіла, а пульс з 55 ударів на хвилину уповільнюється до дев'яти. Але всупереч розповсюдженій думці ведмідь, під час такого сну, дуже чутливий і у випадку небезпеки вмить прокидається та покидає барлогу. Такий зимовий сон дозволяє тваринам використовувати дуже мало енергії і допомагає вижити завдяки накопиченому жиру.

Ведмідь на поштовій марці України

8. Якщо бурий ведмідь вчасно не нагуляє достатню кількість запасів жиру, він може взагалі не впадати в сплячу. Такі ведмеді бродять цілу зиму по лісі і в народі їх називають «шатунами». Тварина в такому випадку, через відсутність достатньої кількості їжі, стає дуже агресивною та небезпечною для людей.
9. Серед полярних ведмедів в сплячку впадають лише вагітні самки, а самці залишаються активними і полюють круглий рік. Але класичною сплячку полярних ведмедиць назвати важко. Насправді ведмедиця після народження малят не засинає міцним сном, а просто не покидає барлогу і чекає поки ведмежата зміцніють і будуть готові витримувати довгі подорожі та люті морози.
10. Ведмедя часто можна зустріти на гербі багатьох міст. Історія походження ведмедя як геральдичної фігури бере свій початок з Німеччини та пов'язана з використанням ведмедя, як тотемної тварини, стародавніми племенами германців і кельтів. В Україні ведмідь є на гербі Східниці, Магерова та селища Медвежа, а також він дуже часто зустрічається на гербах міст в Німеччині, Росії, Білорусії, Іспанії та багатьох інших країнах.

Ведмідь на купюрі Білорусії номіналом 50 рублів

11. Цікавим фактом є також те, що зображення ведмедя можна зустріти навіть на грошах, наприклад на Білоруській купюрі номіналом 50 рублів 1992 року.
12. В Європі та США плюшевих ведмедиків називають «Тедді» (Teddy bear), ім'я іграшки традиційно асоціюється з ім'ям президента США Теодором Рузвельтом, який на полюванні 1902 пошкодував ведмедя. У Великій Британії 27 жовтня відзначають День Плюшевого Ведмедика.